Frågor och svar om TV anläggningar i en villa

 

Fråga. Vad är fördelarna med digital-TV mot analog TV ?

Svar: Med digital-TV får man väsentligt bättre bild och ljud, ett större programutbud samt många interaktiva tjänster.

Fråga: Behöver jag en digital TV för att ta emot digitala sändningar?

Svar: Nej, endast en digitalbox. (Det är din digitalbox som tar emot de digitala sändningarna och omvandlar dem till analoga så att din TV förstår dom).

Fråga: Kan jag spela in digitala sändningar på en vanlig video?

Svar: Ja, signalen i din digitalbox går ut analogt till din video så du kan spela in allt du vill.

Fråga: Kommer text TV att fortsätta både analogt och digitalt?

Svar: Ja, men med din digitalbox kommer du även att få tillgång till flertalet interaktiva tjänster. Bl.a nyheter, väder och programguide.

Fråga: Vad är en CA modul?

Svar: Det är en extra kortläsare som kan sättas in i vissa typer av digitalboxar för att ge möjlighet att ha olika typer av parabolkort till samma digitalbox.

Fråga: Vad är ett LNB?

Svar: Ett microvågshuvud som sitter i parabolens brännpunkt som förstärker och omvandlar satellitsignalen till digitlboxen.

Fråga: Vad är en DiSEqC-switch?

Svar: Det är en omkopplare för att växla mellan olika LNB.s för att kunna ta emot signal från flera satelliter. Genom att använda en DiSEqC-switch behövs bara en enda kabel från parabolen till digitalboxen.

Fråga: Kan man installera en parabol själv?

Svar: Ja, själva installationen klarar de flesta händiga av själv, men det är klokt att låta en fackman utföra själva justeringen av parabolen. För att göra en optimal justering och få en driftsäker funktion krävs speciella digitala mätinstrument.

Fråga: När man har egen parabol eller Boxer. Kan man då se det på mer än en TV apparat?

Svar: Ja. Men då måste man komplettera med en AV-link eller göra en omkoppling i antennätet.
Det finns även möjlighet att ta med sig fjärrkontrollen till exempelvis sovrummet och avsluta kvällen med att ”zappa” mellan alla kanalerna där. Begränsningen är att från digitalboxen kan man bara välja en kanal åt gången. Man kan t.ex inte se TV3 i vardagsrummet samtidigt som någon vill se Kanal 5 i sovrummet.

Fråga: Skall man välja Viasat, Canal Digital eller Boxer?

Svar: Väljer man Viasat eller Canal Digital tar man emot signalen via satellit och är då tvungen att ha en parabolantenn. Vilken man väljer, eller om man väljer båda, beror på vilket utbud man vill ha. Utbud och priser se: www.viasat.se eller www.canaldigital.se
Väljer man Boxer slipper man att ha någon parabolantenn. Det räcker med en vanlig TV antenn under förutsättning man har tillräcklig täckning från sändaren.
Utbud, priser och täckningskartor se: www.boxer.se